Jedzenie

W jakiej temperaturze wędzić poszczególne produkty?

Wędzenie to sprawdzona od wielu lat metoda, która pozwoli nadać przetworom mięsnym oraz rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są również świetnym sposobem na pełen witamin, wyśmienity a w szczególności wolny od sztucznych dodatków posiłek. Jak kompleksowo zorganizować wędzenie potraw i w jakiej temperaturze należy wędzić wybrane produkty?

Mięso

Wędzenie przetworów mięsnych w głównej mierze odbywa się dwoma metodami – na zimno lub na ciepło. Każdą z tych metod charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, powinniśmy:

  • decydując się na sposób wędzenia na ciepło, decydujemy się na skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa zazwyczaj od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych oraz przebiega w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
  • gdy zdecydujemy się na sposób wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na bardziej złożony proces, aniżeli w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze od 10 do max 30 stopni. Proces wędzenia na zimno potrzebuje także większej ilości czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może trwać nawet kilka dni.

Każdy z tych procesów powinien być także przeprowadzony w prawidłowej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są pysznym daniem serwowanym nie tylko w terenach nadmorskich. Dużo ludzi podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w samodzielnie zbudowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest niezwykle podobny, do wcześniej opisanego wędzenia przetworów pochodzenia mięsnego. Metody również są dwie: na zimno albo na ciepło. Podczas wędzenia na zimno, należy pamiętać, żeby temperatura podczas wszystkich etapów nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to dobra temperatura, dzięki której uzyskamy oczekiwany efekt.

Jak zbudować przydomową wędzarnie

Wykonanie domowej wędzarni jest zaskakująco banalne. Należy przygotować przede wszystkim drewno, którego mamy zamiar użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na wykonanie wędzarni istnieje dużo, każda z nich jest zależny od tego, jak chcemy wędzić i jaki budżet planujemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Niezwykle ważnym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania prawidłowej temperatury oraz prawidłowej ilości dymu.