Jedzenie

Pierogi – czym różnią się polskie od takich z innych zakątków świata

Pierogi w Polsce są powszechnie znanym posiłkiem. Wiele z Was pewnie uważa, że to oryginalna polska potrawa i nie ma jej nigdzie indziej na świecie. W takim razie mylicie się dlatego, że to jedzenie zjemy w wielu zakątkach świata, jednak wszędzie będzie miało trochę inny skład. Czym różnią się polskie pierogi od gruzińskich chinkali albo włoskich ravioli?

Artkuł został napisany z pomocą firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce kosztujemy pierogi z farszem słodkim i słonym. Często spotykane są pierogi z grzybami, ruskie albo na słodko z twarogiem albo jagodami. Te słone lubimy jeść z podsmażoną cebulką albo skwarkami, takie na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem czy też po prostu posypane cukrem. Polskie pierogi zazwyczaj gotujemy we wrzącej wodzie, ale zdarzają się również takie smażone albo pieczone. Lepienie pierogów samodzielnie jest często czynnością zabierającą dużo czasu więc w każdym miejscu, gdzie trzeba ich zrobić ogromne ilości, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Gdzie jeszcze na świecie spotkamy pierogi?

Indie mają trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one smażone na patelni i kupimy je w Azji i kilku miejscach w Afryce, a podaje się je z sosem miętowym.

Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego pochodzą pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i przeważnie serwowana jest jako dodatek do zup. Najczęściej nadzienie sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego a także sosu sojowego.

We włoskiej kuchni znajdziemy kilka niejednakowych pierogów. Zaczynając od pierożków ravioli, których farsz jest z warzywami, serem a czasem i mięsem, przez tortellini, które w tradycyjnej formie będą z cielęciną lub wieprzowiną, aż po agnolotti, które spotkamy w rejonach Piemontu i będą wypełnione farszem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.

Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się kuchnia gruzińska, a wraz z nią pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które są wypełnione zupą. Początkowo należy wypić ją z wnętrza, a dopiero w następnej kolejności zjeść resztę pieroga.

Pierogi skosztujemy również w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest najczęściej mięsny lub warzywny. Ciasto tych pierogów jest inne zależnie od regionu.

Na wschodzie Polski zjemy również białoruską oraz litewską wersję tego dania czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Podstawowymi produktami na ciasto do pierogów będzie mąka i woda. Niektórzy dają do niego też jajko, inni mówią, że sprawia to, że ciasto staje się mało elastyczne, i tego nie dodają. Ciasto na pierogi powinno być perfekcyjnie wyrobione, sprawi to, że będzie elastyczne i nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani w trakcie lepienia, ani w trakcie gotowania.

Wyrobione ciasto powinno się rozwałkować, a potem wycinać z niego owale, do których trzeba wkładać nadzienie i złożyć na pół i zlepić. Istotne jest żeby dokładnie zlepić ciasto, aby przez przypadek pieróg nie rozkleił się w trakcie gotowania. Zarówno rozwałkowywanie jak i lepienie można wykonywać ręcznie, ale istnieją również specjalne formierki do pierogów. Niewielkie formierki spokojnie można wykorzystać w domu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów raczej spotyka się w pierogarniach lub pozostałych miejscach, które robią bardzo duże ilości pierogów.